150 г краве масло
1 яйце
80 г захар
100 мл коняккората на 1 лимон
1 бакпулвер
250 г брашно
За пълнежа:
100 г смлени орехи
160 г захар
4 супени лъжици прясно мляко
2 праха ванилия
50 г стафиди
За бисквитеното тесто:
2 яйца
40 г захар
40 г брашно
1 прах ванилия
За глазурата:
2 белтъка
100 г захар
Приготвяне на блата: Брашното с бакпулвера се изсипва върху дъска.
Прави се кладенче, в средата на което се изсипват яйцето, захарта, коняка,
лимоновата кора (настъргана), а наоколо се слага маслото, нарязано на парченца.
С ръка се меси отвън навътре. Замесва се тесто и се разстила в тавичка,
намазана с масло и поръсена с брашно.
Приготвяне на пълнежа:
Смлените орехи, захарта, млякото, ванилията и стафидите се разбъркват добре.
Сместа се изсипва върху блата и отгоре се покрива с бисквитено тесто.
Приготвяне на бисквитеното
тесто: Жълтъците се разбиват със захарта до побеляване. Прибавят се
брашното и белтъците, разбити на сняг. Всичко се разбърква и се изсипва върху
плънката.
Пече се в умерена фурна.
Глазура: Белтъците
се разбиват на сняг със захарта. След като сладкишът изстине, се намазва с
глазурата. Ако яйцата не са пресни, може да се запече леко. Реже се, като
засъхне.
Няма коментари:
Публикуване на коментар