Сладкиш "Теди"


За блата:
150 г краве масло
1 яйце

80 г захар
100 мл коняк
кората на 1 лимон
1 бакпулвер
250 г брашно
За пълнежа:
100 г смлени орехи
160 г захар
4 супени лъжици прясно мляко
2 праха ванилия
50 г стафиди
За бисквитеното тесто:
2 яйца
40 г захар
40 г брашно
1 прах ванилия
За глазурата:
2 белтъка
100 г захар


Приготвяне на блата: Брашното с бакпулвера се изсипва върху дъска. Прави се кладенче, в средата на което се изсипват яйцето, захарта, коняка, лимоновата кора (настъргана), а наоколо се слага маслото, нарязано на парченца. С ръка се меси отвън навътре. Замесва се тесто и се разстила в тавичка, намазана с масло и поръсена с брашно.
Приготвяне на пълнежа: Смлените орехи, захарта, млякото, ванилията и стафидите се разбъркват добре. Сместа се изсипва върху блата и отгоре се покрива с бисквитено тесто.
Приготвяне на бисквитеното тесто: Жълтъците се разбиват със захарта до побеляване. Прибавят се брашното и белтъците, разбити на сняг. Всичко се разбърква и се изсипва върху плънката.
Пече се в умерена фурна.
Глазура: Белтъците се разбиват на сняг със захарта. След като сладкишът изстине, се намазва с глазурата. Ако яйцата не са пресни, може да се запече леко. Реже се, като засъхне.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

About

Popular Posts

Търсене

Featured Posts