Реване


Пандишпаново тесто


Пандишпановото тесто се характеризира с голямо съдържание на яйца и с малко съдържание на  брашно и захар. Продуктите от това тесто са леки, с голяма порьозност поради което притежават свойството да поглъщат до 60% спрямо теглото си захарни сиропи.


В зависимост от съотношението на използваните суровини и начина на формиран  се делят на теста за блатове и теста за платки. Съотношението на продуктите за обикновен пандишпанов блат е:  1 яйце, 25 г захар, 25-28 г брашно. За една стандартна кръгла торта се предвиждат около 5-6 яйца.
Ако се пекат блатове за торта, тавите се застилат с хартия за печене, ако се пече блат за реване, тавата се намазва с мазнина и се поръсва с брашно.

Приготвяне:

Брашното се пресява, белтъците се разделят от жълтъците. Белтъците се разбиват на пяна докато удвоят обема си. Към тях се прибавя 2/3 от захарта и пак се разбива. Жълтъците се разбиват с 1 с. л. вода и останалата 1/3 от захарта. Жълтъците се прибавят към белтъчната смес и се обърква с шпакла. На части се прибавя брашното и се обърква леко. Блата за Реване се пече около 30-40 минути в предварително загрята фурна на 180-200С. Сиропа се кипва около 2 минути и се оставя да се охлади. След като се охлади се прибавя ванилията към него. Когато реването се сиропира, трябва или сиропа или блата да е топъл, а другото да е студено.

Реване:

Продукти за 6 яйца:
6 яйца
150г захар
180 г брашно

За сиропа:
500 г захар,
600 г вода
1 ванилия

За гарниране:
200г сладкарска сметана
50 г захар
1/2 бурканче сладко


Платките са основи с дебелина 1 - 1.5 см. Съотношението е: 1 яйце, 25 г захар, 25 г брашно
За една стандартна кръгла платка се предвиждат 2 яйца. Платките се пекат на 200 С около 10 минути. Изваждат се от фурната и се задушават. След това се маха хартията.

Сметанова торта с плодове:

 6 яйца
150г захар
150 г брашно

Сироп:
150 г захар
250 г вода
1 ванилия

За крема:
500 мл сметана
100 г захар
100 г готов крем пудинг на прах без варене
250 г вода

За желиращата глазура:
125 г вода
10 г желатин
50 г захар

Плодове по избор

За желиращата глазура: Желатина се накисва в студена вода до набъбване. Разтваря се на водна баня. Прецежда се и се охлажда до 20-25 г.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

About

Popular Posts

Търсене

Featured Posts