Бутер тесто или Многолистно тесто

Продукти за 1 кг готово изделие:
650 г брашно + 400 г за обработка
300-350 мл студена вода
1 с. л. сол
1 с. л. оцет

За масления калъп
500 г масло
50-60 г за обработка

Приготовление:
Брашното се пресява и се прави кладенче. Прибавя се солта, оцета и водата. Замесва се гладко, лъскаво и сухо тесто. Оформя се на топка, реже се кръстче отгоре, увива се във фолио и се оставя да почине около 30 минути.

Маслото се нарязва на парченца, омесва се с брашното и се оформя на калъп. Поставя се в хладилника да се охлади.

Тестото се разточва на пласт с дебелина 7-8 мм. В средата се поставя масления калъп и с четка се отстранява полепналото брашно. Краищата на тестото се прегъват във формата на плик и се притискат. Получения квадрат се обръща и се разточва на правоъгълник от средата към краищата. Тестото се сгъва 3 пъти -  от краищата към средата и после на две. Слага се в хладилник за 10 минути. Изважда се, разточва се на кора с дебелина 5-6 мм, сгъва се на 3 пъти, слага се в хладилник 10 минути. Така 3 пъти. Последния път се разточва кора 5 мм.

Изделията се пекат в предварително загрята фурна на 220С.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

About

Popular Posts

Търсене

Featured Posts