Еклери

Основата за еклерите е парено тесто.

Продукти за еклерите:
150 г брашно
100 мл олио
200 мл вода
щипка сол
4-5 яйца

Крем ванилия:
1 л прясно мляко
300 г кристална захар
150 г брашно
250 г масло
3 яйца
1 ванилия

Шоколадова глазура:
300 г шоколадов кувертюр
60 мл олио

ИЛИ

Карамелена глазура:
200 г захар
50 г масло
50 мл вода
50 мл сметана


Приготовление:
Водата, олиото и солта се слагат в тенджера на котлона да заври. Прибавя се пресятото брашно наведнъж. Бърка се непрекъснато с дървена лъжица до запарване на брашнените частици и получаване на еднородно, гладко, жилаво тесто. Тестото се охлажда като периодично се омесва за да не хване коричка. Яйцата се прибавят едно по едно до получаване на гъсто лепкаво тесто.
Тестото се пълни в пош и върху тава намазана с масло се шприцоват еклери.

Печене:
При силно загрята фурна с вентилатор на 240С се пекат 8 минути, след това се намалява на 200С без вентилатор за 10 минути и след това на 180 С до готовност. Целта е да се получи естествена кухина в еклера, която да се напълни с крем.


Приготовление на крема:
Отделя се 200 мл от млякото. Останалото мляко заедно със захарта се слагат на котлона да заврат. Към студеното мляко се прибавя брашното и яйцата разбити до хомогенна смес.
От топлото мляко се прибавя към студената смес за да се темперира. Студената смес се слага в тенджерата с топлото мляко и се връща на котлона. Бърка се непрекъснато до сгъстяване. Крема се охлажда , като се разбърква периодично за да не хване кора. Прибавя се ванилията.

Маслото се разбива на пухкав крем. Към него се прибавя охладения ванилов крем и се разбърква до хомогенна смес.

Еклерите се пълнят с шприц с остър връх или се разрязват на две и се шприцова розичка.

Тункват се в избраната глазура.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

About

Popular Posts

Търсене

Featured Posts