У дома вече 2 години хляба си го правим с машината за хляб. Понякога, правя питка със сирене за разнообразие или като идват гости.
Ето и продуктите:
2. 300 мл прясно мляко
3. 2 ч. л. сол
4. 1 с. л захар
5. 3 с. л. олио/маргарин
6. 600 г. брашно
7. 1 пак. суха мая
Млякото се затопля в микровълновата около 1 минута - да не е много топло и да не е студено. В машината се слагат 1 яйце и 1 белтък, жълтъка се отделя настрана за намазване на питката. Слага се захарта, солта, маргарина и затопленото прясно мляко. Добавя се олиото, брашното и пакетчето мая. Включвам на програма за месене и втасване на тесто (1ч и 25 мин). Тестото се наблюдава докато се меси, ако е необходимо се добавя още малко брашно за да е меко тестото.
След около час, не дочаквам програмата да свърши, изваждам тестото в купа, добавям натрошено сирене и с намазани с олио ръце, оформям малки топчета, които нареждам плътно в тавичката където ще се пече питката. Намазва се питката с жълтъка , покрива се с прозрачно фолио и се оставя на топло да втасва около 40 мин до 1 час.
Пече се само на долен реотан с вентилатор на 180С около 40 мин.

Няма коментари:
Публикуване на коментар