Бисквитената торта на Наско

Наско е голям фен на бисквитената торта. Стига да е без орехи, и без стафиди. Дори си поръча такава торта да му направя за рожденния ден. Днес направихме репетиция - хем репетиция, хем тортата за рожденния му ден като я направя във вторник да устиска до сряда без поражения :) Обикновено я правя с ред кафеви, ред бели бисквити и редувам кафяв и бял крем. Снощи в метро нямаше какаови бисквити и я направих само с обикновените.

Правя я във форма за торта около 30 см диаметър:

2-3 Пакета бисквити Закуска - обикновени и с какао, зависи от големината на формата.
100 мл пр. мляко за топене

Крема:
1 л прясно мляко
3 яйца
1 ч.ч. захар
5 с. л брашно с връх
2 ванилии
около 100 г масло

Слага се 900 мл от млякото на котлона да заври със захарта. Отделно яйцата се разбиват с останалите 100 мл и брашното на средна каша. Прибавя се яйчената смес към врящото мляко и се бърка до сгъстяване. След като се свали от огъня се прибавя маслото.
Крема се разделя на две части, едната част се оцветява с какао.

Приготвя се формата за тортата. Ползвам една форма със свалящо се дъно. За тази торта ползвам само обръча от формата, за да може да държи бисквитите и крема в прилична форма.  Светлите бисквити се топят в прясно мляко и се нареждат колкото се може по-плътно една до друга. Сипва се част от белия  крем - при мен около черпак и половина -така че да покрие добре пласта бисквити. Нарежда се следващия ред кафеви бисквити , после кафевия крем. И така да се получат около 5 реда бисквити. Накрая се завършва с крем.  Оставя се в хладилника поне 2-3 часа за да стегне крема и да попие в бисквитите.  Най-добре е да остане цяла вечер в хладилника.
 Сваля се обръча. Отгоре може да се сложи глазура. На снимката съм ползвала готовата шоколадова глазура на Dr Oetker (пакетчето съдържа прах, който се разтваря със 15-20 мл вода). По желание може да се украси с бита сметана. 

Различни вариации които съм правила:

В какаовия крем може да се сложи 100г течен шоколад, леко разтопен. Придава невероятен вкус на самата торта.

Между бисквитените редове може да се наръсят смлени орехи и след сваляне на обръча може отстрани да се покрие пак с орехи.


Ето и тортата за самия рожден ден : Отгоре е със заливка от течен бял шоколад, разреден с малко прясно мляко, напръскан с глазура от шоколад и глазура от карамел. С два крема - шоколадов и ванилов, като между кремовете има карамелов топинг за белия и шоколадов топинг за кафевия .

Няма коментари:

Публикуване на коментар

About

Popular Posts

Търсене

Featured Posts