Това е рецептата за нашия домашен козунак. Може да се омеси тестото на ръка, може и да се сложи в машина за хляб.
Ето продуктите:
1200 г брашно, пресято
4 яйца + 1 белтък
90 мл олио + 50г масло
300 мл мляко
290 г захар
2 п суха мая
1 с.л. сол
1 жълтък за намазване отгоре
1 настъргана портокалова кора
По желание: локум , шоколад, стафиди.
Млякото се затопля. В машината за хляб се слагат течните продукти , след това солта и захарта, брашното с маята. Стартира се програмата за месене и втасване, при мен е 1ч и 25м, но след около 30 мин след началото я спирам и я пускам отново, така 3 пъти.
Ако се меси на ръка, в пресятото брашно с мая се слагат яйцата, разбърква се, прибавят се и олиото и млякото и се започва месенето. При месенето ръцете се намасляват с разтопено масло или олио. Най-вкусен става когато се прави само с масло. Меси се поне 15 минути. Накрая на месенето се прибавя портокаловата кора и се премесва още няколко пъти. Тестото трябва да е меко и еластично, но не лепкаво. Оставя се да втасва около половин - един час на топло за да увеличи обема си поне два пъти. Омесва се пак, разделя се на 3 топки, от които се оформят фитили. В тях се слага локума , нарязан на кубчета, стафидите, натрошения шоколад. Завиват се за да не изпадне плънката и се сплита на плитка. Плитката се завърта на кръг и се поставя в намазнена тава (30 см). Оставя се пак да втасва около 1 час. Преди печене , се намазва с жълтъка и се наръсва със захар.
Пече се на 160С с вентилатор на долен реотан около 40-50 минути.
Няма коментари:
Публикуване на коментар